✅ Termen de livrare 24-48 ore ✅

Despre peretii cu licheni: Caracteristici, avantaje si etape de realizare

Despre peretii cu licheni: Caracteristici, avantaje si etape de realizare

Despre pereții cu licheni: Caracteristici, avantaje și etape de realizare

 

Unul dintre cele mai populare trenduri în designul interior este cu siguranță cel botanic, care a luat din ce în ce mai multă amploare odată cu pandemia, ce ne-a împins să petrecem mai mult timp în casă. Este cunoscut faptul că relația omului cu natura este una extrem de importantă și vine cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Așadar, este simplu de înțeles cum în lipsa unui contact cu natura, oamenii au început să aducă natura în locuințele lor. 

 

Cu siguranță ai văzut, măcar o dată, diverse aranjamente cu licheni decorativi. Sunt din ce în ce mai întâlniți, arată spectaculos și aduc un plus de prospețime oricărei încăperi, însă puțină lume cunoaște toate informațiile despre lichenii stabilizați și cât de benefici sunt aceștia pentru sănătate. 

 

Dacă nici tu nu știi prea multe despre lichenii stabilizați, despre montarea pereților cu licheni, întreținerea acestor plante de interior sau beneficiile lichenilor, te invităm să descoperi în articolul următor caracteristicile lichenilor decorativi, avantajele lor și etapele de realizare a pereților cu licheni. Mai mult, îți vom oferi și câteva idei incredibile de amenajare!  

Ce sunt lichenii decorativi stabilizați? 

Lichenii sunt organisme vii, care cresc exclusiv în mediu natural, motiv pentru care nu pot fi cultivați în medii controlate, așa cum sunt serele. Lichenii sunt simbioza dintre o ciupercă și o algă, de aici și aspectul lor inedit. Aceste plante sunt folosite adesea în decorarea interioarelor, ele fiind recoltate din zonele de tundră ale țărilor nordice. 

 

Astfel, lichenii stabilizați sunt obținuți printr-un proces de stabilizare, dezvoltarea acestora fiind stopată, în timp ce plantele își păstrează culorile vii și textura moale care le definește. Prin urmare, după recoltare, lichenii sunt stabilizați și adesea colorați în cele mai diverse nuanțe, printr-un procedeu natural, în așa fel încât devin organisme stabile. Acest proces de stabilizare presupune plasarea lichenilor într-o soluție specială, compusă din glicerină și ingrediente naturale, ce permit acestora să-și mențină forma și prospețimea, conferindu-le culoarea dorită. 

Cum se montează lichenii decorativi?

Casele sunt din ce în ce mai bogate în plante, fie că vorbim de textile cu printuri botanice, aranjamente florale în mixuri inedite sau elemente naturale ca decorațiuni. Iar un mod inedit prin care poți integra natura în locuința ta este prin intermediul lichenilor decorativi. Și pentru că ne dorim să știi cât mai multe despre lichenii stabilizați, îți vom preciza în rândurile următoare cum se montează lichenii decorativi.    

Condițiile necesare pentru integrarea lichenilor stabilizați 

Cum lichenii stabilizați nu sunt plante vii, aceștia vor avea nevoie de condiții diferite ca să se poată menține în cea mai bună stare cât mai mult timp. Ține cont de condițiile de mai jos, iar relația dintre locuința ta și plantele stabilizate va fi una de lungă durată! 

  • Umiditatea aerului din încăpere 

Umiditatea necesară acestor licheni trebuie să se încadreze între 40 și 70%. Dacă umiditatea din camera pe care vrei să o decorezi cu licheni depășește 70%, e indicat să folosești un dezumidificator pentru a te ajuta să o scazi. În caz contrat, dacă umiditatea este scăzută, poți folosi un umidificator. 

  • Temperatura aerului 

Este extrem de important să nu ai surse de căldură sau de aer rece care să bată direct în pereții cu licheni stabilizați, fiindcă aceste aspecte îi poate deshidrata rapid și le poate scurta durata de viață. 

  • Îngrijirea lichenilor stabilizați 

Pentru că nu sunt plante vii, lichenii nu au nevoie să fie udați sau aspirați de praf. Astfel, poziționați într-un spațiu fără soare sau curent direct, aceștia nu vor avea nevoie de o îngrijire specială. 

Etapele montării pereților din licheni 

Montarea unor pereți cu licheni sau, pur și simplu, decorarea cu licheni a unor elemente de decor nu reprezintă un proces complicat. De regulă, etapele de montare a unor pereți din licheni se pot efectua chiar și de către tine, în propria locuință, deși este recomandat să le lași pe seama profesioniștilor. Pentru a putea înțelege mai multe despre montarea lichenilor și pentru a avea o viziune de ansamblu asupra unui astfel de proiect, iată care sunt etapele de montare: 

  • Stabilirea proiectului 

Este indicat să măsori pereții sau elementele care urmează a fi decorate cu licheni și să stabilești cantitatea de materiale necesare proiectului de amenajare. Pentru un astfel de proiect sunt necesari lichenii decorativi și adeziv. 

  • Curățarea suprafeței de suport 

Înainte de a începe montarea lichenilor pe pereți este nevoie să cureți suprafața de suport de mizerie sau praf, pentru a asigura aderență plantelor. De asemenea, ai în vedere faptul că este de preferat ca suprafețele să fie prefinisate. 

  • Pregătirea lichenilor

Curăță lichenii de mizerie sau impurități, după care rupe-i la dimensiunea dorită și permite acestora să se aerisească înainte de a-i lipi. 

  • Aplicărea adezivului 

Cu ajutorul unui pistol de lipit cu silicon încins, aplică o cantitate mică de silicon la baza lichenilor. 

  • Montarea lichenilor

Montează lichenii pe pereți și presează ușor, pentru a asigura fixarea acestora. Continuă în același fel până la finalizarea proiectului. 

 

Așa cum se poate constata, un astfel de proiect este destul de simplu. Cu toate acestea, pentru ca investiția să reziste pe termen lung, e necesar să oferi lichenilor întreținerea corespunzătoare. Descoperă mai jos ce trebuie să știi despre întreținerea lichenilor. 

Cum se întrețin lichenii decorativi?

Întreținuți corespunzător, lichenii stabilizați pot rezista pentru o perioadă lungă de timp. În principiu, întreținerea lichenilor stabilizați nu este deloc complicată și presupune un minim de atenție. Iată de ce trebuie să ții cont: 

  • Umiditate 

Asigură-te că lichenii pereților decorativi din interior nu sunt instalați într-un mediu uscat. Teoretic, atâta timp cât beneficiază de un mediu umed, lichenii decorativi nu vor avea nevoie de o îngrijire aparte. 

  • Pulverizare 

Dacă mediul este unul mult prea uscat sau dacă iarna utilizezi sisteme de încălzire performante, atunci când observi că lichenii sunt ușor rigizi, este bine să-i pulverizezi ușor cu apă. 

Beneficiile lichenilor decorativi 

Montarea unor pereți cu licheni aduce cu sine extrem de multe beneficii. Având în vedere natura vie a acestor plante de decor, lichenii decorativi reprezintă, poate, una dintre cele mai eficiente idei de decorat pereții. Iată, așadar, care este rolul lichelilor și de ce este important să optezi pentru cei mai buni licheni stabilizați: 

  • Îmbunătățesc calitatea aerului 

Poluarea este o reală problemă, cu precădere în zonele urbane. Din fericire, lichenii sunt una dintre cele mai eficiente soluții de combatere a poluării. Astfel, poluanții din aer se vor așeza pe licheni, iar bacteriile benefice ale acestora vor transforma poluanții în biomasa pentru plante. Mai mult decât atât, lichenii absorb și praful din aer, rezultatul obținut fiind o calitatea superioară a aerului din încăperea pe care o decorează. 

  • Reduc mucegaiul și umiditatea în exces 

Dacă te confrunți cu probleme precum apariția mucegaiului, unul dintre cele mai importante beneficii ale lichenilor decorativi este ajutorul pe care-l oferă în lupta cu excesul de umiditate. Și cum un mediu umed favorizează dezvoltarea anumitor tipuri de infecții, mucegaiuri sau ciuperci, lichenii pot absorbi din umiditate, oferind un aer optim încăperii în care sunt folosiți. 

  • Sunt antistatici și ignifugi 

Lichenii stabilizați sunt antistatici, prin urmare aceștia nu adună praf. Din acest motiv, lichenii reușesc să-și păstreze prospețimea și culorile vibrante. De asemenea, lichenii decorativi sunt ignifugi, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie amplasați lângă surse de căldură, căci se vor usca. 

  • Ajută la diminuarea stresului 

Este demonstrat științific faptul că nivelul de stres din mediile în care există plante este mult mai scăzut, comparativ cu cele lipsite de orice element natural. Pe scurt, beneficiarii unor pereți cu licheni se vor bucura astfel de o creștere a calității vieții, prin diminuarea semnificativă a stresului. 

  • Reduc zgomotul ambiental 

Pereții cu licheni decorativi pot funcționa asemenea unui strat suplimentar de izolație fonică, blocând zgomotul ambiental. Astfel, dacă locuința ta se află într-o zonă aglomerată, prin montarea unui perete viu, vei observa o reducere semnificativă a zgomotului. 

  • Cresc productivitatea 

Oamenii de știință au creat conexiunea între amplasarea plantelor la locul de muncă sau în biroul de acasă cu o creștere a productivității. Asfel, montarea unui perete cu licheni stabilizați poate eficientiza timpul de lucru propriu-zis. 

  • Oferă o energie pozitivă

Decorațiunile din licheni nu numai că încântă privirea, ci oferă și un mediu sănătos pentru psihic. Culorile vii, textura lor moale și combinațiile cromatice atrag un aer pozitiv și optimist, aducând un plus de bucurie. Acesta este și motivul pentru care aceste decorațiuni au început să fie din ce în ce mai utilizate în birouri, săli de așteptare, cabinete medicale sau camere de odihnă. 

Idei pentru amenajarea pereților cu licheni decorativi 

Un perete cu licheni poate însufleți un spațiu în care primează monotonia cromatică, poate defini zonele unui living open space, poate contribui la crearea unor iluzii optice și poate constitui un element inedit și original de decor în interiorul oricărei locuințe. Există o mulțime de idei DIY pentru decorațiuni unice, iar pe câteva dintre ele ți le vom prezenta în rândurile imediat următoare.

 

  • Marchează zona de dining cu ajutorul lichenilor decorativi 

Nu numai covoarele au rol în delimitarea zonei de dining, ci și pereții cu licheni. Pentru a marca zona de luat masa într-o bucătărie open space, poți veni în completarea stilului întregii amenajări prin montarea unui perete cu licheni care să accentueze printr-o cromatică vie acest spațiu. De asemenea, poți alege să decorezi unul dintre pereții ce delimitează zona de dining cu tablouri cu licheni montate într-o compoziție simetrică. 

Optează pentru tablouri cu licheni 

Dacă simți nevoia de mai mult verde în interiorul locuinței tale, poți opta pentru decorare pereților cu tablouri cu licheni, dispuse strategic fie deasupra patului din dormitor, fie pe peretele din spatele canapelei din camera de zi. Desigur, tablourile cu licheni se vor potrivi de minune și în amenajarea holului sau a bucătăriei, deopotrivă. 

  • Oferă culoare livingului rău cu zone verzi din licheni 

Dacă un perete întreg cu licheni este o opțiune pe care nu o iei în considerare, avem o altă idee excelentă prin care poți aduce un plus amenajării interioare a locuinței tale. Poți opta pentru încadrarea unor mici zone verzi cu licheni la nivelul pereților. De pildă, dacă optezi pentru un perete din piatră decorativă, o alegere perfectă poate fi alternarea plăcilor decorative cu licheni stabilizați. O altă idee poate fi introducerea zonelor verzi din licheni la nivelul dulapurilor încastrate în pereți sau a altor elemente decorative pentru pereții din living. 

  • Adu natura în baia ta prin amplasarea unui perete cu licheni 

Nici baia nu este lipsită de elementele naturale în percepția designerilor de interior. Așadar, o altă zonă preferată pentru amplasarea unui perete cu licheni este baia. Poți opta pentru montarea lichenilor în zona dușului, ceea ce este ideal pentru întreținerea lor, mai cu seamă că au nevoie de umiditate. De asemenea, poți alege un perete cu licheni poziționat în dreptul căzii, pentru o amenajare ce invită la relaxare, prin textura de la nivelul pereților. O altă alegere inspirată pentru amplasare peretelui cu licheni poate fi și oglinda din baie, aceste elemente contrinuind semnificativ la crearea iluziei de spațiu. 

 
Oferă un aer primitor holului de la intrare cu pereți din licheni 

O poziționare ceva mai neobișnuită pentru un perete cu licheni este holul de la intrare. Dacă dorești să oferi acestui spațiu o notă primitoare și caldă, poți alege să plasezi lichenii fie sub forma unor tablouri cu licheni, fie sub forma unui perete întreg cu licheni stabilizați. 

În concluzie, pereții cu licheni nu sunt doar o soluție estetică, ci și una eficientă. Așa cum deja ai observat, lichenii au nenumărate avantaje, îmbunătățind calitatea vieții persoanelor care le utilizează în amenajările interioare. Mai mult decât atât, montarea unor pereți cu licheni nu presupune aproape nicio măsură de îngrijire. Cât timp vei alege să instalezi lichenii decorativi într-un spațiu propice, vor rezista fără nicio problemă între 10 și 15 ani. Dacă dorești și tu să achiziționezi astfel de elemente de decor, te așteptăm în magazinul online 4 Florists cu cei mai deosebiți licheni decorativi pentru un design fresh al locuinței.

Categorii
92688-9040-000000000000000000000000-21aa7d688688dc3be1c8e4f2725ca017

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!