✅ Termen de livrare 24-48 ore ✅

Plantele de apartament: Îngrijire, tratamente, ghivece potrivite

 

Acasă este întotdeauna locul în care-ți găsești liniștea, în care te simți relaxat și în care te poți încărca cu energie. Așa că nu este de mirare că fiecare încearcă în mod constant să transforme spațiul de acasă într-un loc cu un aspect primitor și plăcut, iar plantele de apartament au un rol fundamental în acest aspect. Acesta este și motivul pentru care adesea plantele sunt folosite drept piese de decor în designul interior.

 

Dacă și tu plănuiești să-ți creezi acasă un colț de natură sau dacă, pur și simplu, vrei să descoperi secrete despre îngrijirea plantelor de apartament, tratamentele ce le sunt recomandate sau tipurile de ghivece special concepute pentru ele, ți-am pregătit un ghid ce include o mulțime de sfaturi și trucuri utile pentru îngrijirea plantelor de apartament. Iată, așadar, ce tratamente și îngrijire necesită plantele de apartament, dar și care sunt cele mai potrivite specii de plante de ghiveci! 

Rolul plantelor de apartament în interiorul locuinței 

Plantele de apartament au mai mult funcții în interiorul unei locuințe, însă cea fundamentală rămâne, fără doar și poate, înfrumusețarea spațiului. Plantele la ghiveci au rolul de a schimba într-o mare măsură aspectul unei încăperi, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din amenajările interioare. Multe dintre aceste plante de apartament se dezvoltă fără a avea nevoie de o îngrijire, motiv pentru care te vei putea bucura de ele pentru o perioadă lungă de timp. 

 

Desigur, plantele de apartament au multe alte roluri, printre care se numără combaterea stresului, îmbunătățirea calității aerului din locuință, creșterea puterii de concentrare și a creativității, dar și îmbunătățirea calității somnului datorită eliberării de oxigen. Luând în considerare toate aceste roluri, cu siguranță vei dori să afli mai multe despre plantele de apartament și despre îngrijirea acestora. Pentru început, însă, iată care sunt cele mai populare plante de apartament. 

 

Cele mai populare specii de plante de apartament 

Există mulți factori pe care trebuie să-i iei în considerare atunci când alegi plantele pentru locuința ta, însă cei mai importanți au legătură cu condițiile de mediu din apartament. Atunci când achiziționezi plante la ghiveci, trebuie să știi că există specii care iubesc lumina naturală, dar și tipuri de plante ce preferă locurile umbroase. De asemenea, există plante ce necesită udare frecventă, dar și specii care nu au nevoie de prea multă apă. Dacă îți place să îngrijești plantele de apartament, iată care sunt cele mai populare specii de plante pentru locuința ta: 

  •  Cactusul

Cactusul se numără printre cele mai bune plante de apartament și nici nu necesită o îngrijire prea intensă. Această plantă iubește lumina, motiv pentru care va trebui să-l așezi într-un loc în care să se poată bucura de razele soarelui. Nu necesită nici prea multă apă, ceea ce-l face ideal pentru apartament. 

 

  • Pana cocoșului 

Este o plantă perenă, cu frunze de culoarea verde închis. Pana cocoșului se descurcă fabulos în condiții de umbră și nici nu are nevoie de apă prea multă. Altfel spus, este una dintre cele mai bune plante de apartament, mai ales la nivel de îngrijire! 

 

  • Dracena 

Există numeroase tipuri de Dracena pe care le poți alege pentru apartament, însă trebuie să știi că aceste plante au nevoie de lumină din abundență și că trebuie udate ori de câte ori pământul lor s-a uscat. 

 

  • Limba soacrei 

În ciuda denumirii sale, Limba soacrei este o plantă ideală pentru apartament. Și nici nu este pretențioasă, dezvoltându-se armonios la orice temperatură, cu foarte puțină apă. Ea trebuie amplasată, însă, într-o cameră luminoasă, dar nu în bătaia soarelui. 

 

  • Epipremnum

Dacă plantele curgătoare te fascinează, atunci Epipremnumul nu ar trebui să-ți lipsească din locuință. Aceasta este una dintre cele mai frumoase plante de apartament și nici nu necesită o îngrijire prielnică. Trebuie doar să ții cont de faptul că această plantă preferă locurile însorite și că trebuie să ai grijă să-i pui apă cât mai des. În acest fel, va fi o plăcere să-ți înfrumusețeze terasa, într-un ghiveci suspendat. 

Yucca 

Îți plac plantele cu iz exotic? Yucca este una dintre cele mai bune opțiuni în alegerea plantelor pentru apartament cu îngrijire minimă. Ai grijă să ferești această plantă de lumina puternică și să o uzi măcar o dată la două săptămâni. 

Dieffenbachia

Dieffenbachia este o plantă care arată senzațional în apartament, datorită coloritului estetic al frunzelor, cu alb și verde intens. Poți poziționa această plantă într-o cameră luminoasă și călduroasă, iar în ceea ce privește apa, aceasta poate fi udată o dată pe săptămână. 

Bambus

Se spune că bambusul este purtător de noroc, mai ceva ca trifoiul cu patru foi! Nu ezita să alegi bambusul pentru apartamentul tău, fiind una dintre cele mai bune plante de apartament cu întreținere minimă. Pune firele de bambus într-o vază transparentă, la lumină și toarnă apă până îi acoperi complet rădăcina.  

Plantele de apartament și îngrijirea corespunzătoare a acestora 

Desigur, fiecare plantă de interior are particularitățile sale, așa că cel mai bine este ca atunci când achiziționezi o nouă plantă, să te documentezi despre specificul acesteia și despre condițiile de creștere. De cealaltă parte există câteva reguli generale care se aplică tuturor plantelor de apartament, în ceea ce privește îngrijirea: 

  • Schimbarea pământului de flori de îndată ce ajungi acasă, pentru că plantele de apartament au nevoie de un pământ fertil; 

  • Alegerea unor ghivece potrivite, deoarece plantele se dezvoltă rapid și au nevoie de spațiu; 

  • Evitarea udării plantelor în exces, pentru a permite astfel rădăcinii să respire; 

  • Reglarea umidității din camera în care sunt amplasate plantele de apartament; 

  • Poziționarea corectă a plantelor, în așa fel încât să nu fie plasate în bătaia directă a soarelui;

  • Îngrijirea frunzelor plantelor de apartament, prin îndepărtarea prafului și prin pulverizarea apei pe frunzele acestora; 

  • Furnizarea de nutrienți, plantele având nevoie de azot, fosfat și potasiu pentru a se dezvolta. 

 

Acum că am stabilit care sunt regulile generale de îngrijire a plantelor de interior, trebuie să știi și că plantele de apartament nu necesită aceeași îngrijire pe tot parcursul anului. Nevoile acestora diferă în funcție de anotimp și condițiile meteorologice, deoarece lumina, umiditatea aerului și a pământului, dar și temperatura ambientală sunt elemente vitale pentru sănătatea plantelor. Chiar și în interiorul locuinței, aceste elemente diferă de la un an la altul, motiv pentru care trebuie să știi ce trebuie să faci în funcție de anotimp. 

Plantele de apartament și îngrijirea în timpul primăverii 

Odată cu venirea primăverii, temperaturile cresc, iar plantele de apartament primesc din ce în ce mai multă lumină naturală. Astfel, începe procesul de vegetație activă, iar necesarul de apă al plantelor crește. Desigur, frecvența udării depinde foarte mult de specia plantei, însă majoritatea plantelor de apartament necesită un pământ în permanență umed. 

 

De asemenea, dacă dorești ca plantele tale să se dezvolte armonios, trebuie să iei în considerare și administrarea de îngrășăminte. La începutul primăverii, îngrășămintele trebuie să fie bogate în azot, așa că ai acest lucru în vedere atunci când cauți cel mai bun fertilizant. 

Îngrijirea plantelor de apartament în sezonul cald 

Vara vine cu noi condiții în ceea ce privește îngrijirea plantelor de apartament. Pentru o dezvoltare sănătoasă, plantele vor avea nevoie de mult mai multă apă pe timpul verii, din cauza faptului că temperaturile ridicate duc la o uscare rapidă a solului. Așa cum am stabilit deja, fiecare plantă are propriile nevoi, însă majoritatea necesită a fi udate cel puțin o dată pe zi în timpul verii. 

 

Și din punct de vedere nutrițional plantele de apartament au nevoie de îngrijire pe timpul verii. Soluțiile naturale, așa cum sunt apa cu zahăr, zațul de cafea, cenușa sau drojdia, precum și produsele de fitofarmacie, pot face minuni pentru plantele tale de apartament. Desigur, poți opta și pentru soluții și tratamente florale din magazinele de specialitate. 

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de apartament toamna 

În timpul toamnei, plantele de apartament nu au nevoie de atât de multă îngrijire, deoarece acestea intră în repaus. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de preferințele lor, dar și de condițiile necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Odată cu venirea toamnei, plantele necesită o udare mai puțin frecventă. De asemenea, în timpul toamnei, plantele au nevoie de un nivel de umiditate mai crescut, sugestia noastră fiind să amplasezi vase cu apă în jurul acestora. 

 

Din punct de vedere nutrițional, plantele de apartament nu mai necesită îngrășământ în perioada toamnei. Există, însă, anumite specii, care au nevoie de fertilizator și în această perioadă și tocmai de aceea este important să te informezi cu privire la nevoile fiecărei specii de plante pe care o deții. 

Plantele de apartament și îngrijirea în timpul iernii 

În perioada iernii, principalul lucru spre care trebuie să-ți îndrepți atenția este temperatura. Dacă plantele și-au găsit locul pe balcon pe parcursul anului, acum este timpul să le aduci în interiorul locuinței. Totodată, iarna plantele nu necesită udări permanente și aici trebuie să ții cont de preferințele fiecărei plante în parte. 

 

Ca regulă generală, iarna plantele de apartament nu necesită îngrășământ. Singurele plante cărora le poți administra un fertilizator sunt cele care înfloresc, în mod natural, iarna. De asemenea, ține cont ca pentru aceste plante să folosești un îngrășământ lichid, pe care să-l amesteci în apa cu care uzi plantele. 

Tratamente pentru plantele de apartament 

Chiar dacă plantele la ghiveci sunt ținute în casă în permanență, acest lucru nu înseamnă că ele nu se pot confrunta cu paraziți. Tratamentele împotriva paraziților implică administrarea unor substanțe speciale, pe care le poți găsi în fitofarmacii. În ceea ce privește acarienii, aceștia pot fi îndepărtați prin simpla pulverizare cu apă sau prin pulverizarea spray-urilor florale. În afara paraziților, plantele de interior se pot confrunta și cu diverse boli, cauzate de condițiile de mediu, precum un ghiveci prea mic, prea multă sau prea puțină apă, sau prea puțină lumină. 

 

Astfel, bolile și paraziții la plante pot fi tratate cu produsele potrivite, în timp ce carența de substanțe nutritive poate fi remediată cu ajutorul îngrășămintelor indispensabile dezvoltării armonioase a plantelor. Cu alte cuvinte, este important să recunoști simptomele și nevoile plantelor tale, pentru a putea trata eventualele probleme cu care se confruntă plantele de apartament și a le asigura îngrijirea de care au nevoie. 

Cele mai potrivite tipuri de ghivece pentru plante de apartament 

Așa cum am stabilit deja, schimbarea regulată a ghivecelor plantelor de apartament este indispensabilă pentru creșterea armonioasă și sănătatea acestora. Odată cu trecerea lunilor, planta își ramifică rădăcinile în ghiveci, acesta devenind mult prea mic. Astfel, planta utilizează resurse mari pentru a încerca să se dezvolte în ghiveci, creșterea plantei de deasupra pământului reducându-se. 

Cum se schimbă ghiveciul unei plante?

Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a schimba ghiveciul unei plante de apartament:

  • Scoate planta din ghiveci; 

  • Ai grijă să mărunțești pământul dintre rădăcinile plantei; 

  • Elimină rădăcinile moarte ale plantei cu ajutorul unei foarfeci; 

  • Pune planta într-un ghiveci nou, de preferat cu 2-3 cm mai mare decât circumferința rădăcinilor plantei și la baza căruia ai așezat bucățele de lut, spărtură de cărămidă, pietriș sau o folie de plastic perforată;

  • Completează ghiveciul cu pământ de flori umezit, apoi udă planta. 

Tipuri de ghivece pentru plante de apartament 

În prezent, există pe piață numeroase modele de ghivece, în cele mai diverse forme, culori și dimensiuni. Ghivecele pentru plante pot fi din plastic, ceramică, fibră de sticlă, metal. Cele mai populare sunt ghivecele din plastic și din teracotă. Iată pentru ce vase de plantare poți opta în procesul de îngrijire a plantelor de apartament: 

  • Ghivece din plastic 

Cele mai întâlnite tipuri de ghivece sunt cele din plastic, acestea fiind ușoare și putând fi mutate cu ușurință dintr-un loc în altul. Singurul dezavantaj al acestor ghivece este acela de a reține umezeala, motiv pentru care sunt recomandate pentru plantele de apartament a căror îngrijire implică un volum mare de apă. 

Ghivece din teracota 

Acest model de ghiveci este unul extrem de frumos, dar și sănătos pentru plantele de apartament. Acestea pot fi achiziționate în cele mai diverse forme și culori. Trebuie doar să știi că, în timp, sărurile alcaline vor păta partea exterioară a vaselor. 

Ghivece din spumă 

Ghivecele din spumă sunt disponibile într-o gamă largă de culori, forme și dimensiuni, fiind și extrem de ușoare. Aceste ghivece nu sunt, însă, cele mai rezistente, fisurându-se foarte ușor. 

Ghivece din metal 

Aceste tipuri de ghivece vor avea întotdeauna un aspect atrăgător, sunt rezistente și durabile, și pot fi folosite pentru o mulțime de plante de apartament. Chiar dacă au un aspect estetic, acestea nu rețin apa și sunt predispuse la scurgeri, necesitând multe găuri de drenaj. 

Ghivece din fibră de sticlă

Ghivecele din fibră de sticlă sunt durabile, ușoare și rezistente la acțiunea apei. De asemenea, au un design modern și vin în dimensiuni, forme și culori diversificate. Singurul dezavantaj este acela de a avea un preț mai mare decât majoritatea ghivecelor de plante de pe piață. 

 

Te-ai pregătit pentru amenajarea unui colț natural în interiorul apartamentul tău? Dacă vrei să construiești un mic colț verde în locuința ta, nu trebuie decât să te gândești la locul potrivit pentru acestea și să achiziționezi cât mai multe plante de ghiveci. Doar acum ai toate detaliile de care ai nevoie pentru îngrijirea plantelor de apartament, așa că nu-ți mai rămâne decât să le alegi pe cele care-ți plac cel mai mult! 

 

 

Categorii
92688-9040-000000000000000000000000-21aa7d688688dc3be1c8e4f2725ca017

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!