Stilul romantic în decorațiunile interioare oferă un ambient aparte pentru fiecare persoană iubitoare de artă, frumos și istorie. De fiecare dată când vei reveni la tine în locuință te vei bucura de un colțișor intim și relaxant, o atmosferă boemă și un aspect care va uimi și încânta ochii tuturor musafirilor tăi. Stilul romantic pentru design-ul interior al locuințelor poate fi întâlnit atât în living, dar și în dormitoare, camerele de oaspeți, bucătării, balcoane și băi.
Descoperă din ghidul nostru cum poți amenaja locuința ta în stilul romantic, care sunt caracteristice acestuia, sfaturile practice pe care le poți pune în aplicare și cele mai îndrăgite idei de design interior, adunate din toate colțurile lumii! Simte-te întotdeauna relaxat și confortabil într-un ambient personalizat, natural și plăcut pe care-l poți numi „acasă”!
Stilul romantic în designul interior: 5 idei pentru amenajarea locuinței
Stilul romantic: Caracteristici
Echilibru între feminitate și masculinitate
Amenajarea locuinței în stil romantic: Sfaturi practice
Idei de amenajare a locuinței în stil romantic
Stil romantic cu mobilier tapițat
Stilul romantic cu elemente metalice
Stil romantic confortabil și parfumat
Stil romantic cu arcade la ferestre și uși
Stilul romantic: Caracteristici
Stilul romantic îmbină elemente naturale cu decorațiuni și piese de mobilier boeme, elegante, impunătoare, confortabile și primitoare totodată. Acest design interior poate avea influențe franțuzești, englezești, shabby chic, glam și chiar scandinave, datorită aspectelor naturale și „hygge” („stare de bine”, confort, relaxare) oferite. Dacă îți dorești un design deosebit pentru locuința ta, atunci iată care sunt cele 5 caracteristici ale stilului romantic ce nu trebuie neglijate!
Paleta cromatică
Stilul romantic abordează o paletă cromatică în nuanțe deschise, nude sau pastel, atât pentru pereții încăperilor, dar și pentru piesele de mobilier, accesoriile textile și celelalte decorațiuni prezente în locuință. Culorile deschise oferă o stare constantă de bine, relaxare și liniște.
De exemplu, dacă alegi să decorezi pereții din locuință cu elemente verzi, precum lichenii naturali, plante uscate decorative, tapet, vopsea sau chiar tablouri cu peisaje naturale, atunci te vei bucura de liniște, viață bogată, speranță etc.
Deoarece paletele cromatice sunt vaste și versatile, oferind nuanțe irezistibile, de la cele închise și până la cele deschise, iată unele dintre cele mai îndrăgite tonuri pe care le poți aplica pe pereți, mobilier sau decorațiuni, în funcție de culoarea de bază. Astfel:
-
Verde: Verde de apă, Jad, Fistic
-
Albastru: Lavandă, Azurin, Azur brumă,
-
Portocaliu/ Nude: Papaia, Asfințit,
-
Roșu/ Roz/ Lila: Roz drajeu, Parma, Coaptă de nimfă, Garoafă,
-
Galben: Fildeș, Șampanie, Platină, Crem,
-
Gri: Argilă, Cositor pur, Argintiu, Alb de zinc,
Accesoriile romantice
Un ambient întotdeauna primitor, parfumat, elegant și relaxant are nevoie de elemente romantice. Datorită acestora vei crea o oază de liniște și intimitate pentru tine, familie, persoana iubită și chiar musafirii tăi. Printre elementele ce nu ar trebui să lipsească dintr-un design interior boem se află:
-
Florile. Florile sunt o decorațiune nelipsită din nicio locuință ce abordează stilul romantic. Alege plantele favorite, indiferent de mărimea, soiul sau aspectul pe care-l oferă și plantează-le pe acestea în vase de ceramică pentru flori, așadar vei aduce natura la tine acasă! În cazul în care ai animale de companie, ai grijă ca plantele să nu fie otrăvitoare pentru ele.
-
Elemente florale. Alături de prospețimea oferită de florile naturale de la tine din locuință, adaugă în decor elemente florale, de la textile, fețe de masă, perne, draperii sau chiar tapet floral.
-
Lumânări parfumate. Relaxează-te pe canapeaua din living alături de mirosul irezistibil al lumânărilor parfumate și romantice. Descoperă miresmele irezistibile de cireșe, trandafir, vanilie, bumbac, pădure, coji de portocal etc.
-
Fotografii și rame foto. Pe dulapuri, pe măsuța de cafea, în bibliotecă, pe comode și noptiere adu un plus de personalitate și gust locuinței cu ramele foto ce găzduiesc fotografii cu tine și persoanele dragi, memorii din excursii etc.
-
Textile elegante. Baldachinul fin și elegant de deasupra patului, draperiile opace și plăcute la atingere, lenjeriile de pat, cuverturile pentru canapea sau păturile completează stilul romantic, oferind un sentiment aparte celor care pășesc în locuință.
Mobilierul din lemn
Stilul romantic adoră mobilierul de calitate, din specii de lemn rezistente și durabile în timp, precum bibliotecile, măsuța de cafea, mobilierul de bucătărie și zona de dining, dar și piesele specifice dormitorului: rama de la pat, noptierele, pantofarul sau cuierul de la intrarea în locuință și chiar piesele de mobilier aferente balconului. Printre culorile nelipsite se află maro natural, tonuri deschise de nude, alb.
Liniile curbate
Design-ul curbat al pieselor de mobilier și decorațiunilor este specific stilului romantic, liniile „wavy” creând o stare intimă și confortabilă. O continuitate ce aduce armonie în locuință! Liniile curbate combină stilul boem cu cel tradițional, rustic, franțuzesc și chiar cel modern.
Echilibru între feminitate și masculinitate
Stilul romantic este adesea asemuit cu trăsăturile feminine datorită tendințelor fashion, prezente în locuință, a sensibilității, fineții, idealismului și spiritului visător pe care-l oferă. Cu toate acestea, masculinitatea este la fel de proeminentă în acest design: prin paletele de culori neutre și romantice, piesele de mobilier impunătoare și primitoare totodată etc. Așadar, acest tip de amenajare interioară este excelent pentru locuința ta, creând deci echilibrul perfect între feminitate și masculinitate!
Amenajarea locuinței în stil romantic: Sfaturi practice
-
Adaugă în living-ul tău amenajat în stil romantic un covor de dimensiuni mari, în nuanțe deschise, cu fire lungi și confortabil pentru un plus de relaxare și răsfăț.
-
Creează un spațiu irezistibil de somn și odihnă cu ajutorul unui baldachin elegant care delimitează patul de restul încăperii și care-ți oferă o lumină difuză, romantică și liniștitoare!
-
Decorează locuința cu ghivece de ceramică sau, pentru un aspect romantic și rustic totodată, optează pentru coșurile tradiționale, fabricate din lemn de diferite soiuri, nuanțe și duritate. Acestea nu doar că vor oferi un aspect aparte în casă, ci vor aduce un sentiment fresh și natural.
-
Locuiești într-o casă sau un apartament de dimensiuni medii sau mari? Atunci ce spui de un șemineu digital care să ofere căldură în perioadele reci din an, dar și o imagine plăcută și boemă.
-
Dacă vrei să îmbini natura cu stilul romantic, atunci ce spui de decorațiuni unice pentru pereți și nu numai cu licheni în diferite nuanțe și culori? Te vei bucura întotdeauna de un sentiment fresh și proaspăt, iar dacă adaugi aceste plante în baie sau bucătărie, ele vor absorbi umiditatea în exces.
-
Ce spui de un candelabru irezistibil pe care să-l montezi în living, chiar în centrul încăperii? Acesta va uimi privirile tuturor musafirilor!
-
Creează ambientul perfect și romantic datorită unei lumini discrete. Investește într-un sistem de iluminat ce poate fi modificat de la tonuri calde, la tonuri neutre și reci, alături de luminozitate și, de ce nu, culoarea luminii RGB.
-
Încearcă să nu folosești doar o singură nuanță cromatică pentru pereții camerei și pentru mobilier deopotrivă. De pildă, alege un ton de galben pal pentru pereți, iar pentru mobilier orientează-te către un lemn deschis la culoare, precum mesteacăn, frasin, arin sau arțar.
-
Stilul romantic, deși oferă pattern-uri și texturi bogate în design, nu trebuie să aglomereze încăperile.
Idei de amenajare a locuinței în stil romantic
Deja știi cum vrei să-ți renovezi locuința într-un stil romantic de amenajare interioară, ai aflat toate caracteristicile de care ai nevoie și știi întocmai ce sfaturi să aplici în funcție de ceea ce îți dorești, însă simți că ai nevoie de câteva îndrumări și exemple din care să te inspiri? Atunci iată 5 idei de design boem de la care poți porni în proiectul tău de modernizare.
Stil romantic cu mobilier tapițat
Mobilierul tapițat oferă locuinței un look aparte, romantic și impunător totodată, iar locatarii din casă se vor bucura de toate avantajele pe care le aduce. Un mobilier tapițat asigură confort maxim, redând o notă sofisticată, luxury și elegantă în încăperile în care se află acesta, lăsând totodată loc pentru versatilitate și design personalizat.
Pentru crearea unui living în stil romantic orientează-te către o canapea sau un colțar tapițat, pe care vei plasa o păturică și perne decorative cu pattern boem, geometric sau simplu. În apropierea sofei, pune o măsuță de cafea, iar pe unul dintre pereții încăperii optează pentru o bibliotecă voluminoasă, din lemn masiv. Simți că lipsește un element cheie din acest decor? Tapițează ușa! Aceasta se va asorta cu colțarul sau canapeaua, dar și cu restul mobilierului și decorațiunilor.
Stil romantic floral
Adori florile și vrei să te bucuri întotdeauna de priveliștea naturală, parfumată și proaspătă pe care o oferă? Atunci renovează-ți una dintre camere sau chiar întreaga casă cu un design romantic floral. Cu toate acestea, este important să nu exagerezi cu texturile alese.
De exemplu, pentru living poți crea un aranjament floral impresionant, cu specii și culori diverse, alături de perne decorative și draperii cu pattern floral, însă restul elementelor din încăpere ar trebui să fie simple, precum fețele de masă, aspectul mobilierului, covorul etc.
Stilul romantic cu elemente metalice
Deoarece stilul romantic este de la sine un design fabulos, elegant și luxury, persoanele care îndrăgesc aceste caracteristici își vor dori anumite finisaje impresionante, care să capteze întreaga atenție a musafirilor care le trec pragul.
Așadar, oferă un „touch final” decorului din locuința ta cu elemente metalice și aurii, precum rama de la pat, ramele pentru fotografii, modelul cutiilor decorative pentru flori sau chiar a spațiilor de depozitare, colțarele de perete, panglici, diferite elemente decorative inserate în pereți etc. Toate acestea vor crea un aspect deosebit, valoros, romantic și elegant!
Stil romantic confortabil și parfumat
Locuiești într-o garsonieră, la apartament cu 2 sau 3 camere sau chiar la casă? Indiferent de dimensiunea reședinței tale, cu siguranță îți dorești un cămin confortabil, cu miresme deosebite și relaxante unde te poți simți „ca acasă”!
Alături de mobilierul de lemn, al decorațiunilor florale și ale celorlalte elemente impresionante, poți pune în fiecare cameră a locuinței tale lumânări parfumate sau chiar plante uscate în vase decorative din diferite materiale, cu margini metalice sau cu design floral, bețe parfumate și alte elemente ce oferă casei tale un ambient întotdeauna primitor!
Stil romantic cu arcade la ferestre și uși
Dacă te pregătești pentru un proiect complex și total pentru renovarea locuinței tale, atunci poți adăuga pentru stilul romantic arcade la ferestre și la uși. Deoarece design-ul boem preferă încăperile voluminoase, renunță la ușile clasice și înlocuiește-le pe acestea cu arcade impresionante! Înfrumusețează-le cu elemente decorative rustice, din lemn, tradiționale, cu decoruri din plante uscate sau licheni.
Stilul romantic oferă mai mult decât un spațiu primitor, amenajat irezistibil și relaxant pentru locuința ta. Acesta aduce căminului tău un spirit boem, personalitate, emoție, eleganță și frumos. Conectează-te cu natura și redă-i casei tale un ambient întotdeauna confortabil, ține cont de sfaturile practice și alege din ideile oferite de amenajare interioară pe cele care se potrivesc gusturilor tale și cu forma și dimensiunea locuinței.